Triune Medical Solutions
Resources

RCRA Subpart P Explained: Hazardous Pharmaceutical Waste Rules

A plain-English guide to RCRA Subpart P — the EPA's management standards for hazardous pharmaceutical waste, the P- and U-listed drugs, the sewering ban, and what facilities must do.

In this guide

  1. What is RCRA Subpart P?
  2. Which drugs are hazardous
  3. What facilities must do

What is RCRA Subpart P?

Subpart P (40 CFR Part 266) is the EPA’s Management Standards for Hazardous Waste Pharmaceuticals. It sets how healthcare facilities and reverse distributors must handle RCRA-hazardous pharmaceutical waste — and, critically, it prohibits sewering (flushing) hazardous pharmaceuticals down the drain.

Which pharmaceuticals are RCRA-hazardous?

Three categories:

  • P-listed — acutely hazardous (warfarin above certain levels, nicotine, epinephrine, physostigmine)
  • U-listed — toxic pharmaceuticals and residues
  • Characteristic (D-codes) — ignitable, corrosive, or toxic drugs

Common surprises: nicotine (P075) and warfarin are P-listed acutely hazardous waste, not regular trash.

What Subpart P requires of facilities

  • Identify and segregate hazardous pharmaceutical waste
  • Use labeled, closed, leak-proof containers
  • Never sewer (flush) hazardous pharmaceuticals
  • Manifest and ship to a permitted destruction facility
  • Keep documentation and Certificates of Destruction

Frequently asked questions

What is RCRA Subpart P?

It's the EPA's Management Standards for Hazardous Waste Pharmaceuticals (40 CFR Part 266), governing how facilities and reverse distributors handle hazardous drug waste — and it prohibits flushing them.

Which pharmaceuticals are RCRA-hazardous?

P-listed acutely hazardous drugs (warfarin, nicotine, epinephrine, physostigmine), U-listed toxic drugs, and characteristic D-code drugs (ignitable, corrosive, toxic).

Is nicotine really hazardous waste?

Yes — nicotine is P075, an acutely hazardous P-listed waste. Certain nicotine products must be managed as RCRA-hazardous waste, not trashed.

Does Subpart P ban flushing medications?

Yes — sewering (flushing) hazardous pharmaceuticals is prohibited under Subpart P. They must be containerized, manifested, and destroyed at a permitted facility.

Keep reading

Educational reference only, not legal advice, a formal waste determination, or training certification. Verify current federal and state requirements and the product’s safety data sheet. Waste acceptance remains subject to review by a licensed disposal partner.